Saptamana patimilor


Dap, mai este o saptamana pana sarbatorim Nasterea Mantuitorului Isus Hristos sau Pastele!
Saptamana asta zica-se ca este saptamana patimilor, ca ar fi trebuit sa tinem post (nu numai saptamana asta ci tot postul...pastelor) sa fim mai cuviosi, mai piosi, mai ...
Nu stiu de ce, dar, de ceva vreme nu mai simt sarbatorile cum le simteam "odata" cand eram copil, craciunul nu mai are miros, nu mai are VALOARE, Sfintele Sarbatori Pascale, ca de altfel majoritatea sarbatorilor, au acum un iz puternic de COMERCIAL.
Ne innoim (cumparam...haine, redecoram prin casa ... ) adica cheltuim, timp, bani, vreme.
Oare mai putem simti cu adevarat acele trairi? Cand bunica pregatea pasca, si noi copii mergeam la focuri pe dealuri, si vegheam pana dimineata cand mergeam cu totii in biserica si luam Lumina si Paste.
Eh ... vremurile se schimba, omul se "Updateaza" si isi uita vechile obiceiuri, imprumutand din ce in ce mai mult obiceiurile comerciale de la vest, gen iepurasul de pasti, cadouri si alte cele!
Pacat, curand ne vom pierde ca si natie, ne lasam cotropiti de oricine doreste sa vina sa faca asta! Suntem un popor las fara curaj de a face ceva! Ne multumim cu "ce ne dau altii" si aici includ datini, obiceiuri si multe altele!

O intamplare din seara asta m-a facut sa scriu acum despre saptamana patimilor, si anume: eram la un suc cu un prieten, undeva nu departe de 3 dintre cele mai importante Lacasuri de Cult ale urbei noastre craiovene si la plecare, le-am urat unor prieteni care au mai ramas in acel loc ... sa aiba " o saptamana cu PATIMI USOARE" , am zis in gluma, binenteles, dar si ca sa vad reactia unora si altora, si chiar am obtinut niste reactii zgomotoase, pline de ras patetic, si intrebari gen... "CE ARE BA ASTA? A innebunit?"
Placut surprins cineva dintre ei a zis: "Da baaa asa e ... saptamana asta e Saptamana Patimilor" oarecum trezit din amorteala memoriei sale.

Nu am decat sa inchei prin a va ura si voua: Sa aveti o Saptamana a Patimilor regulamentara.

2 Responses so far.

  1. Inca (de) acolo... o urma de Sarbatoare tot se mai simte... Sa vezi lipsa de "simtzamant sarbatoresc" la doua mii de km distanta... Si asta pt localnici, nu pt. mine!

    Response from Anonim
  2. Imi face placere sa te nominalizez in Blog and Roll dar si sa-ti fac pofta cu o leapsa gustoasa.

    Te bagi la leapsa sau macar la un comentariu?

Lasa aici comentariul tau!
Multumesc!