Exercitii de Dictie

Veţi găsi în acest articol câteva exercitii care să vă fie de folos în îmbunătaţirea dicţiei. O dicţie bună te poate transforma într-un speaker mai bun. O pronunţare corectă şi fermă a cuvintelor te transformă într-o persoană convingătoare. Fie că eşti student, angajat sau angajator, persoană publică sau nu, un mai bun discurs contribuie la brandigul tău personal. Mai jos aveţi un set scurt de exerciţii folositoare şi la îndemâna oricui are 5 minute la dispoziţie. Fiecare exerciţiu se repetă până este realizat corect.

Exerciţiul 1
bra
bre
bri
bro
bru
bră
brî

Exerciţiul 2

Pila-n pungă, punga-n pila, pilălău cu pila lungă pileşte pila pili cu pila lungă pe dunga pili până când punga-n pilă a pilit pila pilită-n dungă.

Exerciţiul 3
vra
vre
vri
vro
vru
vră
vrâ

Exerciţiul 4

jra
jre
jri
jro
jru
jră
jrâ

Exerciţiul 5

Capra neagră-n piatră calcă,
Cum o calcă-n patru crapă!
Crapă capul caprii-n patru,
Cum a crăpat piatra-n patru!
Capra neagră calcă-n clinci,
Crapă capu caprii-n cinci
Cum a călcat capra-n clinci.
Capra paşte lângă casă
Capu caprii crape-n şase!
Capra noastra n-are lapte
Crapa-i-ar coarnele-n şapte!
Capra-n piatra a calcat
Piatra-n patru a crapat,
Povestea s-a terminat!

Exercitiul 6

Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriţă, a cărămidărit cărămidăriţa pe cărămidar la fel cum ar fi vrut cărămidarul să cărămidărească pe carămidăriţă-

Exercitiul 7

Cosaşul Saşa când coseşte, cât şase saşi saşul coseşte. Şi-n sus şi-n jos de casa sa, saşul coseşte şi-şi spune sieşi: sunt Saşa Cosaşul care cât şase saşi coseşte şi-n sus şi-n josul casei cât şase case.

Scurte indicaţii:

exersează fiecare exerciţiu în parte
repetă fiecare exerciţiu (10-20 de ori)
trebuie să încerci să-l spui cât mai repede.
printează exerciţiile pentru a le putea exersa mai uşor
învaţă-l pe de rost şi rosteşte-l repede fără să-l mai citeşti
reia exerciţiul după câteva zile

Acest set de exerciţii sunt specifice tehnicilor actoriceşti. Ele au o largă aplicabilitate, fiind utile prezentatorilor TV, oamenilor politici şi de ce nu oamenilor care doresc să-şi imbăntăţească dicţia. Sunt mii de asemenea exerciţii care pot tranforma modul de a vorbi şi a comunica al persoanei. Extreme Training, (www.traininguri.ro ) are programate traininguri de Public Speaking pentru antrenarea persoanelor care doresc şă-şi însuşească arta de a vorbi în public, cumulate cu tehnici de stăpânirea emoţiilor sau de captarea atenţiei publicului.


Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro

Lasa aici comentariul tau!
Multumesc!